Vágytól a megvalósításig

Ami neked kell

Ami neked kell

Motiváció a szaknyelv szerint

2015. február 15. - Vermis

Íme az első éles bejegyzésem. Napi egy bejegyzést tudok nektek ígérni, és ezt meg is próbálom betartani.

Mi is a motiváció és miért szükséges ez a mi életünkben?

A motiváció latin eredetű szó a movere igéből ered, aminek a jelentése: mozogni, mozgatni. A motivációnak több fajtáját különböztetjük meg, vegyünk hát számba ma egyet.

Az Ambició (pl. teljesítmény motiváció): A teljesítménymotiváció az embernek azt a késztetését foglalja magában, hogy az életben igyekszik minél nagyobb teljesítményt elérni, mert ez növeli személyének értékét. A sikerorientáció és a kudarckerülés a személyiség tartós vonása lehet, melynek alapján megkülönböztetnek sikerorientált és kudarckerülő személyiséget. A szülői nevelés nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy gyermeke sikerorientált vagy kudarckerülő személyiséggé válik. A siker orientált anya a gyermekének sikeres teljesítményeit jutalmazz és adottságait ismerve reális feladatvállalásra bátorítja. A kudarckerülő anya a gyermeket bünteti sikertelenségeiért, és arra ösztönzi, hogy a kudarcot mindenképpen próbálja elkerülni. Éppen ezért a kudarckerülő személyiség túl könnyű feladatokat, vagy túl nehéz feladatokat fog vállalni. A túl könnyű feladatok esetében kicsi az esély a kudarcra, míg a túl nehéz feladatok teljesítésének kudarca nem jelent igazi kudarcot. A sikerorientált személy nem szereti a túl könnyű feladatokat, hiszen azok elvégzése nem jelent nagy sikert, de a túl nehéz feladatokat sem, mivel azok kevés sikerrel kecsegtetnek.

A piramis

piramis.jpg

A piramis legalsó szintjén az alapvető élettani szükségletek, mint például az éhség, szomjúság stb. helyezkednek el, majd a piramis csúcsa felé haladva egyre magasabb rendű motívumokkal találkozunk. Maslow szerint a piramis különböző szintjein található szükségletek csak akkor lépnek fel, ha az alattuk lévő szükségletek részben kielégítettek. Például a piramis második szintjén található biztonság iránti szükséglet csak akkor lép fel, ha az alsó szinten lévő fiziológiai szükséglet részben kielégített. A piramis csak az emberre jellemző szükségleteket is tartalmaz, ilyen a megbecsülés, a kognitív, az esztétikai és az önmegvalósítás szükséglete. Az önmegvalósítás alatt a bennünk lévő lehetőségek kiteljesedését érti. A Maslow által elképzelt hierarchia azonban nem minden esetben érvényesül, például ez a rendszere a motivációknak nem magyarázza meg az éhező tudósok, vagy az éhségsztrájkot folytatók viselkedését, akik alapvető szükségleteiket alárendelik egy magasabb szükségletnek.

Nos az alap ismereteket már tudjuk a motivációról. Ideje megválaszolni a második kérdést is. Miért is kell ez nekünk?

Már a szakválaszokat láttuk, hogy életfeltétel a motiváció. Ám ezen tovább mennék, szerintem nem csak életfeltétel, hanem az élet lényege is. Ha motiváltak vagyunk, akkor megnyílik előttünk a világ. Élvezzük azt amit csinálunk, és pont ezért kiemelkedőek leszünk benne. Ezzel szembe megy a kiégés, amikor már csak azért csináljuk mert kell. Nem csak rosszabban teljesítünk, de még mások kedvét is leverhetjük vele. Épp ezért legyen ez egy záró gondolat:

Élvezzétek, a cselekvéseteket!

Egy kis videót is kaptok, hogy legyen mi fölpergett titeket!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://aminekedkell.blog.hu/api/trackback/id/tr787179007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása